Informacje dla kandydatów do II LO w Gdańsku na r.szk. 2017/2018

1C i D BIOLOGICZNO-CHEMICZNA-LAB


1C i D BIOLOGICZNO-CHEMICZNA-LAB

REALIZUJE W ZAKRESIE ROZSZERZONYM PRZEDMIOTY (w cyklu 3-letnim):
* biologia (10h)
* chemia (10h)

Przedmioty uzupełniające
laboratorium chemiczne (2h)
obserwacje i eksperyment w biologii (2h)
historia i społeczeństwo (4h)
matematyka dla medyka (2h)

Języki obce
I język obcy– j. angielski (9h)
II język obcy do wyboru (7h): j.francuski, j. hiszpański, j.niemiecki

Przedmioty punktowane
j. polski
biologia,
chemia,
matematyka

Progi punktowe z ubiegłych lat

2013/2014 – 160,4 pkt
2014/2015 – 155,8 pkt
2015/2016 – 152,6 pkt
2016/2017 - 160,2 pkt


Nieustanny rozwój technologii w coraz większym stopniu wykorzystuje osiągnięcia naukowe biologii i chemii. Jeżeli zależy Ci, aby przyszłe pokolenia mogły cieszyć się lepszym życiem na Ziemi, właśnie ta klasa pozwoli Ci na zgłębienie potrzebnej do tego wiedzy.

W programie nauczania w klasie drugiej i trzeciej przewidziane są zajęcia laboratoryjne z chemii
i biologii w wymiarze po 1 godzinie tygodniowo, w podziale na grupy. Podczas zajęć poznasz specjalistyczny sprzęt laboratoryjny.

Bawiąc się w chemika nabędziesz podstawowe umiejętności związane z praktycznym wykorzystaniem sprzętu laboratoryjnego i preparatyką chemiczną.

Natomiast podczas eksperymentu i obserwacji biologicznych wykonasz samodzielnie ciekawe doświadczenia pozwalające lepiej poznać świat przyrodniczy.

Zainteresujemy Cię:


* mikroświatem – będziesz miał okazję zajrzeć, co się dzieje w komórce, używając mikroskopu
optycznego,
* makro-światem - będziesz uczył się rozpoznawać gatunki drzew, poznasz florę i faunę torfowisk i
ekotonu linii brzegowej Zatoki Gdańskiej,
* przeprowadzaniem i planowaniem doświadczeń fizjologicznych i biochemicznych, pozwalających
np. wyizolować DNA z komórek cebuli.


Prowadzone tu zajęcia przygotują Cię do studiów na kierunkach: ochrona środowiska, biologia, chemia, biotechnologia, studia medyczne, farmacja, weterynaria, inżynieria środowiska, inżynieria chemiczna, rehabilitacja, fizjoterapia, dietetyka, kosmetologia, nowoczesne technologie żywienia itp.